
Jaarbericht 2024 en vooruitblik op 2025
Inleiding
De vereniging DUW startte oktober 2023 officieel. Naast het opzetten van de vereniging met een ledenadministratie, de werving van leden, een website en de nodige nieuwsbrieven, werd het belangrijkste thema, namelijk de kostenregeling, opgepakt.
Eind 2024 zou de gemeente een definitief besluit over de kostenregeling nemen. DUW was betrokken om tot dat besluit te komen. Voor ons was het belangrijkste de gezamenlijke gedachtenvorming met de eigenaren. Dat kostte tijd en aandacht – maar het leverde veel op. Het lukte namelijk om een actieve en open samenwerking en dialoog met de gemeente tot stand te brengen, waardoor we de ideeën en belangen van de keldereigenaren goed over het voetlicht kregen.
Aan het eind van 2024 is de Utrechtse gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met het voorstel van het college van B&W om meer tijd en ruimte te plannen voor verder overleg met vereniging DUW voordat de definitieve kostenregeling wordt vastgelegd en het nieuwe thema “ontzorging” te agenderen. Dat is namelijk het thema dat herhaaldelijk in onze bijeenkomsten naar voren kwam.

Terugkijkend kunnen we tevreden zijn over de resultaten van onze inzet. De uitdaging is nu om dat in 2025 adequaat voort te zetten.
Jaarplan 2024: Terugblik
Het bestuur was als belangenbehartiger van de leden-keldereigenaren een actieve gesprekspartner voor de gemeente. We wilden een open overleg met de gemeente met respect voor de belangen van de eigenaren. Ons doel was om – ook voor de lange termijn – te komen tot een transparant en gelijkwaardig overleg tussen gemeente en keldereigenaren.

De vereniging is betrokken geweest bij het aanstellen van een onafhankelijk procesbegeleider, bij de voortgang van een aantal belangrijke technische onderzoeken en bij de voorbereiding van een aantal bijeenkomsten met keldereigenaren. Binnen de vereniging is regelmatig overleg gevoerd met de keldereigenaren/leden en op basis van hun input daarna met de gemeente. Aan het einde van het proces konden we concluderen dat het resultaat er mag zijn, al was het lastig om in dit proces onze inbreng op een adequate wijze vorm te geven.
Het bestuur heeft met bijeenkomsten en nieuwsbrieven de leden zo goed mogelijk geïnformeerd en betrokken.
De website heeft een vernieuwing ondergaan.
Een aantal van de voornemens is door het vele werk dat verbonden was met het organiseren van onze inbreng voor de besluitvorming van de gemeente niet gerealiseerd.
Belangrijke thema’s
In de loop van het jaar heeft de vereniging een aantal bijeenkomsten georganiseerd, en wel op 15 maart, 24 april, 18 juni, 30 juli, 24 september en 17 december.
Thema’s die door de eigenaren naar voren werden gebracht, waren: de praktijk en de kosten van herstel, het opdrachtgeverschap en het belang van de samenwerking met afdelingen bij de gemeente en met nutsbedrijven.
Daarnaast leverde DUW een actieve bijdrage aan het in kaart brengen van allerlei technische aspecten van schade-oorzaken ed. Het bitumenonderzoek o.a. was van belang. Een vooronderstelde levensduur van 30 jaar lijkt niet reëel, een dubbele levensduur ligt meer voor de hand.
Leden en belangstellenden weten zich in toenemende mate betrokken bij het kelderherstel, tegelijkertijd maken zij zich grote zorgen over wat er op hen afkomt als hun kelder wordt aangepakt. De centrale vraag voor de vereniging was de garantie voor een zo groot mogelijke participatie van keldereigenaren.
Kosten van herstel vormen één belangrijk aspect, andere waren een aanpak waarin de keldereigenaren zich minder zorgen hoeven te maken over de ins en outs van kelderherstel, het verminderen van het financiële risico en een gezamenlijke aanpak, o.a. naar nutsbedrijven en aannemers toe.
Niet iedereen kan zelf de noodzakelijke kennis verwerven. Tegelijk gaat de stap tot volledige overdracht van verantwoordelijkheden naar de gemeente velen te ver. Het vraagstuk van de “ontzorging” van eigenaren heeft door de inbreng van de vereniging de nodige aandacht gekregen van de gemeente.
Het herstelproject vergt goede afspraken over wie waar verantwoordelijk voor is opdat het een traject wordt waarin verassingen en risico’s worden ondervangen. Dat adviseerden ook keldereigenaren die recent met herstel bezig zijn geweest.
In het verlengde hiervan komen vragen aan de orde over het meer in onderlinge samenhang aanpakken van kelderherstel. Per rak (het hele stuk gracht tussen twee bruggen) is misschien vergaand, maar aan clusters van kelders moet zeker gedacht worden.
De vereniging merkt een behoorlijke betrokkenheid van keldereigenaren, met in het algemeen een open opstelling naar de gemeente, die samen met de keldereigenaren wil werken aan afspraken voor kelderherstel.
Het was fijn dat DUW voor het werk dat gedaan moest worden, ondersteuning kreeg van Nic van de Vorst van De Jonge Honden. Hij heeft zich beziggehouden met de inrichting van onze website en het uitwerken van ideeën over participatie (Zie de nota Samen aan zet op de website).
Op 19 november 2024 was er een excursie naar de kelders van Magazijn De Zon op uitnodiging van Gebr. De Leeuw.

Adviesnotitie naar B&W
Het doel van de bijeenkomsten met de leden was het verkrijgen van inzicht in opvattingen over het herstel. Wat zijn voor leden doorslaggevende zaken? Op basis van de inbreng van leden is een notitie opgesteld die na bespreking in een ledenbijeenkomst in augustus naar het College van B&W is gestuurd. De vereniging schrijft in de notitie:
- Te werken aan een kostenregeling die voor de keldereigenaren eerlijk is en uitnodigt deel te nemen aan kelderherstel. Hierover zullen eigenaren en de gemeente verder overleg moeten voeren. In de tussentijd is het verstandig de tijdelijke regeling te continueren.
- Overleg te voeren over de ins en outs van ontzorgen in de vorm van projectbegeleiding, cq opdrachtgeverschap van de gemeente.
- Te werken aan specifieke sets van afspraken in geval van een aanpak van meerdere kelders en/of rak.

Uit de bijeenkomst met wethouder Rachel Streefland op 24 september bleek dat de gemeente een groot deel van onze zorgen deelt. Zij legde uit waar de gemeente op koerst. Van de oorspronkelijke inzet om alleen te besluiten over een kostenregeling gaat de gemeente over naar een bredere aanpak waarvoor meer tijd wordt uitgetrokken. Dat bleek ook uit het raadsvoorstel dat het college van B&W aan de raad stuurde. De agenda voor de komende tijd is daarmee vastgelegd. De uitwerking wordt een gezamenlijke klus.
Activiteiten 2025
Het eerste halfjaar van 2025 staat in het teken van het gezamenlijk met eigenaren en de gemeente overleggen over heldere en gedeelde uitgangspunten voor kelderherstel, gericht op “ontzorging”, de met eigenaren te maken afspraken en een eerlijke kostenregeling.
Rond mei 2025 zullen de uitkomsten van dat overleg aan de Raad worden voorgelegd.
Op de algemene vergadering van 22 januari hopen we concrete afspraken met de leden over onze inzet te maken. Daarbij is ook van belang hoe de betrokkenheid van de leden gestalte krijgt.
Er zijn grote stappen gezet, de agenda voor de toekomst wordt er nog niet kleiner door.
De vereniging geeft namens de eigenaren invulling aan die agenda voor de toekomst. Dat vergt veel van de vrijwilligers van de vereniging. Ondersteuning is noodzakelijk om tot een evenwichtige aanpak te komen.
We zullen ons inspannen om ons netwerk verder te versterken, onder meer via contacten met andere groepen belanghebbenden in de binnenstad, zoals het praktisch werkende wervenberaad, maar ook ondernemers, winkeliers, de universiteit etc.
Wij zullen ons beraden op de specifieke kracht van de vereniging, als de volgende fase is afgerond. Wij willen ons namelijk in de breedte richten op de instandhouding van het erfgoed, waarbinnen het belang van de keldereigenaren leidend is.

De vereniging
Na alle voorbereiding is de vereniging DUW in 2024 goed uit de startblokken gekomen. We hebben nu een 80-tal betalende leden. Dat is niet het aantal waar we op hoopten. Bij de start werd uitgegaan van circa 180 betrokkenen dat volgens het voorbereidende comité ingeschreven was. Wij hebben niet de beschikking gekregen over die lijst emoesten een nieuw bestand van begin af aan opbouwen.
Van actiecomités overgaan naar een vereniging gaat vaak gepaard met verschillen van inzicht. Daar zijn we tegen aangelopen en dat was niet gemakkelijk te overbruggen. Wij hopen dat resultaten tellen. Wij laten ons leiden door de positieve kant van het werk van de vereniging DUW. Er is nog meer dan genoeg uit te denken en te doen voor het bestuur en de leden.

We kunnen het jaar financieel met een klein positief saldo afsluiten ondanks de hoge aanloopkosten en het veel minder grote aantal leden dan waar we op hadden gehoopt.
Wij hopen het komend jaar veel nieuwe leden te verwelkomen.
Het bestuur bestond het afgelopen jaar uit: Kees Adema, Wim van Gelder (voorzitter), Ria Koppejan (secretaris), Anki Spronk (penningmeester), Henk Tieleman, Ruud Verdurmen.
Bestuursverklaring 2025
Het bestuur van de Vereniging De Utrechtse Werfkelders werkt als vervolg op de activiteiten in 2024 ook in 2025 aan een optimale en eerlijke definitieve kostenregeling en probeert goede afspraken over ontzorgen en opdrachtgeverschap tussen de gemeente en de keldereigenaar bij het herstel van kelders tot stand te brengen door samen met de gemeente op basis van een Plan van Aanpak de volgende acties te ondernemen:
- De leden uit te nodigen en te motiveren om deel te nemen aan discussies en bijeenkomsten over de definitieve kostenregeling en alle andere thema’s die van belang zijn voor de keldereigenaren, en
- Een serieuze en kritische gesprekspartner te zijn voor de gemeente Utrecht, andere betrokken partners en stakeholders.
De uitkomst van bovenstaande moet leiden tot een transparant en gelijkwaardig overleg tussen de gemeente en de (werf)keldereigenaren, waardoor een duidelijk referentiekader ontstaat met betrekking tot overlegstructuren en afspraken met keldereigenaren.
Het bestuur besluit niet over de definitieve regelingen namens de leden.
Het bestuur faciliteert het (kritisch) meedenken en informeert over de verschillende mogelijkheden, die door de gemeente worden voorgelegd. Het bestuur faciliteert, geeft informatie en geen advies.
Het bestuur werkt aan een goed collectief verband van eigenaren, dat de individuele eigenaren behulpzaam kan zijn. Samen sterker dan ieder apart.
Het bestuur beschouwt het werk in deze komende maanden als een stap naar een langjarige samenwerking en overleg tussen de vele eigenaren van het werfkeldergebied en de gemeente.
Het bestuur kiest voor constructief en gezamenlijk overleg als uitgangspunt.
Het bestuur is voor de gemeente het eerste aanspreekpunt namens de leden voor DUW en zal als zodanig aan de projectgroep en werkgroepen van het Plan van Aanpak deelnemen.

Januari 2025.